dissabte, 28 de març del 2015

MOCIÓ A FAVOR DEL VALENCIÀ



EL GRUP MUNICIPAL GENT D’ANTELLA PRESENTA LA SEGÜENT MOCIÓ AL PLE MUNICIPAL DE L’AJUNTAMENT D’ANTELLA PER A QUÈ SIGA RAONADA I VOTADA

 Fets i raons:

            En el seu article tercer, punts 2 i 3, la Constitució espanyola de 1978 ampara l’ús i coneixement de les llengües dels diferents territoris de l’Estat espanyol, en el següents termes:

2. Les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives Comunitats Autònomes d’acord amb els seus Estatuts.

3. La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció.

            Donat que la Comunitat Valenciana compta amb dues llengües oficials, el valencià i el castellà, l’article sext del vigent Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana (Llei Orgànica 1/2006, de 10 d’abril, de Reforma de Llei Orgànica 5/1982, d’1 de juliol) diu que:

1. La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià.

2. L’idioma valencià és l’oficial a la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l’idioma oficial de l’Estat. Tots tenen dret a conéixer- los i a usar-los i a rebre l’ensenyament del, i en, idioma valencià.

3. La Generalitat garantirà l’ús normal i oficial de les dos llengües, i adoptarà les mesures necessàries per tal d’assegurar-ne el seu coneixement.

4. Ningú no podrà ser discriminat per raó de la seua llengua.

            En cumpliment del que la norma disposa en el punt 3 de l’anterior article el Consell de la Generalitat Valenciana va desplegar i aprovar, en el seu dia, la Llei d’Ús i ensenyament del valencià (Llei 4/1983, de 23 de novembre), la qual en el seu article 2n diu que:

“El valencià és llengua pròpia de la Comunitat Valenciana i, en conseqüència, tots els ciutadans tenen el dret a conèixer-lo i usar-lo oralment i per escrit tant en les relacions privades com en les relacions amb les instàncies públiques.”

            La Llei d’Ús en el seu article 7é concreta els drets i usos de les relacions dels ciutadans amb les seues administracions:

1. El valencià, com a llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, ho és també de la Generalitat i de la seua Administració Pública, de l’Administració Local i de les altres Corporacions i Institucions Públiques dependent d’aquelles.

            Així mateix, en el seu article 10, la Llei d’Ús estableix que:

“Al territori de la Comunitat Valenciana, tots els ciutadans tenen el dret a adreçar-se i relacionar-se amb la Generalitat, amb els ens locals i altres de caràcter públic, en valencià.”

            Per acabar amb l’exposició de fonaments legals, recordem que l’article 17 de la Llei d’Ús també manifesta que:

“Tots els ciutadans tenen el dret a expressar-se en valencià en qualsevol reunió, així com a desplegar en valencià llurs activitats professionals, mercantils, laborals, sindicals, polítiques, religioses, recreatives i artístiques.”
   
****************** 
            Donat que en el municipi d’Antella el valencià és l’idioma majoritari en els usos socials dels seus veïns i veïnes (a les botigues i tendes, als bars i restaurants, al treball i a l’horta, ... ), que també ho és dels membres dels diversos grups municipals de la corporació municipal (Gent d’Antella, PSPV-PSOE i PP), els quals empren de manera majoritària i corrent el valencià en les seues converses, en els debats i en el seu torn de paraula als plens municipals, tot fent ús dels seus drets que les diverses disposicions legals amparen: “El valencià, com a llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, ho és també de la Generalitat i de la seua Administració Pública, de l’Administració Local i de les altres Corporacions i Institucions Públiques dependent d’aquelles.”.

            Per tot açò, el grup municipal Gent d’Antella considera que és legítim, a més de ser-ho per llei també per ús i costum, sol.licitar que les actes dels plens municipals de l’Ajuntament d’Antella recullen les paraules en l’idioma que siguen dites pels regidors municipals. En tot cas, que la redacció de les actes no siguen redactades exclusivament en castellà, llengua que la majoria dels regidors no usen al llarg dels plenaris municipals.

            Pels fets i raons exposats, el grup municipal Gent d’Antella presenta la següent moció per a què siga raonada i votada al Plenari municipal d’Antella
  
Moció: Que les actes de les sessions dels plenaris municipals de l’Ajuntament d’Antella siguen escrites en valencià, segons la normativa aprovada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ens oficial de la Generalitat Valenciana, segons recull l’Estatut d’Autonomia, en el seu punt 8, que diu: “L’Acadèmia Valenciana de la Llengua és la institució normativa de l’idioma valencià.”