diumenge, 14 de novembre del 2010

In memoriam, Luis García Berlanga


Ahir, dissabte, 13 de novembre de 2010, va faltar el cineasta valencià Luís García Berlanga. Gent d’Antella volem, des d’ací, manifestar la nostra admiració per aquest home universal.


Adiós al cineasta genial
Luis García Berlanga fallece a los 89 años

Berlanga, que nació en Valencia el 12 de junio de 1921 en el seno de una familia burguesa y era nieto de un gobernador de su ciudad e hijo de un diputado de la Unión Republicana (Frente Popular), ha fallecido "de mayor" y "tranquilamente", según un miembro de su familia.

El cineasta y académico fue Premio Príncipe de Asturias en 1986, Premios Nacional de Cinematografía (1981) y la Medalla de Oro de Bellas Artes (1983).

Font: ELPAIS.com


Va haber de participar com a voluntari en la “División Azul” –contingent de tropes que l’Espanya de Franco va enviar a combatre la URSS durant la II Guerra Mundial junt als exèrcits del III Reich d’Adolf Hitler- per salvar de la pena de mort a son pare, condemnat pel règim de terror del General Franco.

La seua obra és àmplia, diversa i riquíssima i servirà per conèixer l’Espanya de la Dictadura de Franco de primera mà, amb els personatges inoblidables de les seues magnífiques pel.lícules com ara: Calabuch, Plácido, El verdugo, La escopeta nacional, La vaquilla, Todos a la cárcel, i tantes altres.

Ací volem destacar una frase d’un dels seus films més populars: ¡Bienvenido, Mister Marshall!, aquella que diu l’alcalde (Pepe Isbert) quan ix al balcó i solta:

Como alcalde vuestro que soy, os debo una explicación y esa explicación que os debo, como alcalde vuestro que soy, os la voy a dar.”

Paraules dites l’any 1953, que per desgràcia, tenen molts bons representants encara avui, no?