dilluns, 24 de novembre del 2014

VI. LES FINANCES VALENCIANES A MANS DEL PPCV




             Per comprendre la magnitud de la tragèdia que ha representat la gestió de les finances valencianes a mans del PPCV haurem de fer memòria d’allò que va arribar a significar Bancaixa, l’entitat bancària més important que mai no havíem tingut els valencians. L'entitat que els polítics del PPCV van fusionar amb Caja Madrid per formar BANKIA.

            A l’acabar el segle XX, Bancaixa comptava amb 800 oficines, 600 de les quals al País Valencià. L’any 2001 Bancaixa arribà a ser l’entitat financera més important del País Valencià, la quarta caixa d’estalvis de l’estat espanyol i el nucli d’un grup empresarial considerat pel volum total d’actius com el seté grup financer espanyol, gràcies a una cartera superior als dos milions de clients, amb més de 4.500 empleats.

            BANKIA, amb Rodrigo Rato (PP) al capdavant, va decidir cotitzar en borsa per captar capital, perquè tant Bancaixa com Caja Madrid estaven carregades d’actius tòxics, expressió que significa que entre les dues entitats sumaven un total de 139 milions de metres quadrats en actius immobiliàris que no podien vendre. A més a més, BANKIA estimava la seua valoriació en borsa en 12.000 milions d’euros. En realitat BANKIA tan sols valia 2.000 milions. El dia 7 de maig de 2012 la realitat dels números es va imposar i BANKIA hagué de ser intervinguda pel Govern d’Espanya.


Rodrigo Rato

            Com ens afectà la creació de BANKIA als valencians? El dia 9 de juny de 2012 el govern espanyol acceptà el rescat bancari per part del Banc Central Europeu. El 23 d’octubre de 2013 es donà per acabada l’operació de reestructuració bancària, amb els resultats següents. Dels 40.000 milions d’euros aportats pel Banc Central Europeu, 32.173 milions d’euros van ser per a entitats financeres amb seu a València. 22.424 milions d’euros per a Bankia; 5.249 milions per a la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM); i 4.500 milions per al Banc de València. La resta dels diners del rescat, 8.000 milions d’euros, van anar a Catalunya Caixa i Novagalicia.

    El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) que gestiona els processos de reestructuració d'entitats de crèdit, ha reconegut que BANKIA ha sigut l’entitat que més recursos públics ha consumit, 22.424 milions d’euros, el 61% dels quals (13.641 milions d’euros) s’han perdut. Així mateix, el Banc de València va ser la primera entitat en pèrdues, amb el 100% dels quasi 5.500 milions finals de fons públics injectats.

  
Rodrigo Rato entre José Luís Olivas i Francisco Camps
        Ara bé, contra les estimacions fetes pel FROB, que calcula en 36.197 milions d’euros les pèrdues per deteriorament d’actius, la Comissió Europea apuja la xifra fins a 43.479 milions d’euros. Perquè segons els càlculs fets a Brussel.les, BANKIA presenta unes pèrdues de 18.302 milions d’euros, o siga, 4.661 milions d’euros més que els reconeguts pel FROB (recordem que són 13.641 milions d’euros).

            Per acabar, hem de dir que les xifres aportades pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i altres organismes depenents de l’estat espanyol no són definitives. Les xifres definitives les sabrem l’any 2021, quan sabrem el resultat final de l’estafa de destrucció massiva de capitals. L’any 2021, quan finalitze l’Esquema de Protecció d’Actius (EPA) que és l’aval atorgat pel FROB a les entitats bancàries amb problemes de solvència, coneixerem el balanç definitiu de les pèrdues. Mentrestant, l’actual ministre d’Economia i Competitivitat, Luis De Guindos, en el mes de febrer de 2014 va declarar que les xifres de 2021 tindran una “desviació significativa” de les reconegudes l’any 2012. Ell sabrà per què. 

            Haurem de reconèixer que les entitats financeres valencianes han estat enfonsades a mans de polítics del PPCV que proclamen, dia sí i dia també, la seua valencianidad, que consisteix en voler ser la “tercera capital española” abans que la capital dels valencians. I així ens va.