divendres, 1 d’abril del 2016

Moció 4 Ajudes contra les plagues

                                                                                                                           
Na Emília Ortiz Castillo, Portantveu del Grup Municipal Gent d’Antella Unida de l’Ajuntament d’Antella, en nom i representació del mateix, presenta al Ple de la Corporació (article 116, de la Llei 8/2010, de la Generalitat Valenciana de Règim Local) per què siga inclosa en el pertinent ordre del dia per al seu debat i aprovació, si escau, la següent moció:


EXPOSICIÓ DE MOTIUS:


La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, està fent una gran tasca, any rere any, realitzant un seguiment de la població de la mosca de la fruita en les zones citrícoles de la Comunitat Valenciana i repartint material plaguicida i atraient per a què els llauradors que estimen oportú, realitzen tractaments als seus camps, per ser la manera més efectiva de combatre dita plaga.

Sabem que la duració del cicle biològic depèn de la temperatura, i estan actives quan la temperatura puja dels 14ºC. En zones de clima suau poden inclòs completar de 6 a 8 generacions l’any.

Segons Gómez Clemente, expert en el tema, la seqüència de la Ceratitis Capitata és la següent: en hivern comença l’atac sobre taronges i mandarines, després passa a l’albercoc en primavera; a l’estiu ataca bresquilles i peres; en setembre les figues i caquis i comença a picar taronges i mandarines encara verdes i el raïm; i si la temperatura encara es manté, com el cas d’aquest any, una sèptima o octava generació segueix atacant els cítrics.

Sense entrar en discussions sobre el canvi climàtic, queda clar i patent que any darrere any les temperatures van apujant. Els estius a la Mediterrània s’allarguen més enllà de l’estiu de sant Martí. Aquest any, en novembre, estem patint temperatures superiors als 25ºC, fet que fa proliferar aquesta plaga. Cal afegir-hi que, en l’última dècada, les campanyes citrícoles estan sent desastroses, tant en preus -que segueixen igual que en la dècada dels anys 80 i 90, en pessetes-, com pel clima, que ens ha arruïnat tres de les quatre últimes campanyes, tot deixant el llaurador amb les butxaques escurades.

Per tots aquests motius, el grup Gent d’Antella Unida proposa al ple d’Antella l'adopció del següents
 ACORDS:

-        Sol·licitar a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que continue repartint material plaguicida i atraient, per combatre la plaga de la Ceratitis Capitata Weid, per a varietats de taronja més tardana, com poden ser: salustianes, navel-late, clementines tardanes, powels, etc.

-        Instar a les Corts Valencianes a plantejar un debat ample, entre les diverses formacions polítiques, per a donar solucions més efectives als mitjans i xicotets llauradors, per a què puguen viure dignament de la terra.


Signat: Emília Ortiz Castillo

 Antella, 30 de març de 2016