dilluns, 12 de gener del 2015

XIII. LA RESTAURACIÓ DE 1969




La legalitat de l’actual rei d’Espanya no prové de l’any 1975 -com no paren de repetir-nos cortesans i cortesanes- sinó de 1969. El 22 de juliol de 1969 Joan Carles de Borbó davant del dictador Franco va pronunciar aquestes paraules: 

“Acabo de jurar, como sucesor, a título de rey, lealtad a Su Excelencia el Jefe del Estado y fidelidad a los principios del Movimiento Nacional y Leyes Fundamentales del Reino. Quiero expresar, en primer lugar, que recibo de Su Excelencia el Jefe del Estado y Generalísimo Franco, la legitimidad política surgida el 18 de julio de 1936”

Francisco Franco i Joan Carles I
En novembre de 1975, en morir el dictador, Joan Carles era nomenat rei d’Espanya gràcies a la legitimitat política sorgida el 18 de juliol de 1936, dia en què les forces armades s’alçaren en armes contra el poble espanyol. La Restauració borbònica, al contrari que sistemàticament ens repeteixen, en comptes d’acabar amb el franquisme, el va legitimar.

A més a més, a les primeres eleccions després de la dictadura celebrades en juny de 1977, el partit d’Adolfo Suàrez, que havia estat nomenat per Joan Carles I cap del govern mesos abans (juliol de 1976), la Unió del Centre Democràtic (UCD) va obtindre la majoria a les cambres del Parlament i el Senat. A les eleccions de senadors tan sols exerciren el seu dret de vot 2.423.668 d’electors, quantitat que representava un esquifit percentatge del 10,28% respecte del 89,72% d’abstenció. O siga, 21.160.094 de ciutadans, gairebé el 90 per cent dels electors, no votaren cap representant al Senat. Ho recordem ara perquè amb la llei per a la Reforma Política, Joan Carles I va poder incorporar a aquell Senat quaranta-un senadors, quasi el 20% del total de la cambra, distribuïts en la majoria dels grups polítics. Entre els elegits pel Monarca hi trobem figures claus de la societat de 1977 com Torcuato Fernández-Miranda, Enrique Fuentes Quintana, Luís Díez-Alegria, Julián Marías, José Ortega Spottorno, Camilo José Cela, Alfonso Escámez, Antonio Pedrol Rius, Martí de Riquer o José Luís Sampedro. Aquells senadors foren qui van redactar la Constitució de 1978 que el poble aprovaria sí o sí. No hi havia cap altra alternativa. 

El passat dia 28 de desembre de 2014, el diari El País, en la seua editorial “La hora de Felipe VI” ens recordava –i no era cap innocentada!- les atribucions que la Constitució li atribueix a la persona del rei d’Espanya: 

“Somos conscientes de que las funciones que atribuye la Constitución al Rey son muy limitadas: lo recoge bien la expresión que asegura que el Rey reina, pero no gobierna. Sin embargo, reinar puede significar mucho en una Monarquía parlamentaria que otorga al Rey las funciones de jefe del Estado, símbolo de su unidad y permanencia y árbitro y moderador de la vida política (Título II, artículo 56), además de representar internacionalmente al Estado y ser jefe de las Fuerzas Armadas.”

Podrem admetre que el Rei "regne però no governe", però mai no admetrem que el comandant en cap de les forces armades (la dels tancs, avions i cuirassats) no disposa de cap poder. Creure açò seria de molt ignorants. Precisament, el rei és el "Jefe de las Fuerzass Armadas" que protagonitzaren els fets del 23 de febrer de 1981, a València i a Madrid. Fets que convertiren el monarca, ves per on, en el "salvador" de la seua pròpia monarquia. Casualitats de la vida.

Els tancs a punt de creuar el pont de les Glòries Valencianes, la nit del 23 de febrer