dimarts, 15 de desembre del 2015

ASSEMBLEA INFORMATIVA PROGRAMA XARXA



ASSEMBLEA INFORMATIVA

Assemblea informativa.
Fotografies de Joaquim Monleón
Per resoldre dubtes, en la mesura de les nostres possibilitats.

En primer lloc, explicar quin paper juguem en aquest Programa. 
En segon lloc, exposició dels fets fins el dia d’avui.
En tercer lloc, precs i preguntes.

 Primera part

Cal dir que l’ajuntament d'Antella ens hem adscrit al PROGRAMA XARXA DE LLIBRES DE TEXT perquè els pares que ho desitgen, s’hi puguen apuntar al contracte proposat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, de la Generalitat Valenciana.

El Programa Xarxa és una iniciativa de la Conselleria, a la qual l’ajuntament ens hi hem sumat perquè creiem que és positiva. Ara bé, recordem que tan sols tenim el paper d’administrador, o siga, com a ajuntament no podem prendre decisions més enllà de les atorgades per la Conselleria. També cal dir que el Programa Xarxa és nou, per la qual cosa pensem que necessitarà més de dos cursos per començar a funcionar de manera automàtica, volem dir, sense dubtes. Per tant, ens cal una mica de comprensió per part de tots per poder dur-lo a terme.

Recordem que el Programa és una iniciativa de la Conselleria que compta amb participació de la Diputació i l’Ajuntament, amb una corresponsabilitat financera del 33% per cadascuna de les institucions, cosa que significa que el 67% del pressupost correspon a la Generalitat i a la Diputació, i la resta, a l’Ajuntament, que ho paga del seu pressupost anual.

Segona part

En el DOCV del dia 27, apareix l’Ordre del 26 d’octubre de 2015, de la Conselleria, en la qual es regulen les bases de les ajudes destinades als ajuntaments o entitats locals menors per fer efectiu el programa de gratuïtat dels llibres de text i material curricular dirigit a l’alumnat que curse ensenyaments obligatoris i formació professional bàsica als centres públics i privats concertats de la Comunitat Valenciana per al curs 2015-2016.

El dia 30 d’octubre, el Consell Escolar Municipal d’Antella és informat pel regidor d’Educació de la nostra disposició de participar en el programa, tot informant que la participació dels ajuntaments és voluntària, així com la participació dels pares.

L’ajuntament sol.licita l’adhesió al programa Xarxa el dia 4 de novembre de 2015.

L’ajuntament elabora la Nota informativa amb tota la informació administrativa necessària, que és lliurada al llarg de l’última setmana de novembre, a la directiva de l’AMPA perquè la distribuesca entre tots els pares i mares interessats. Els terminis per poder presentar la documentació necessària són entre el dia 1 i el 23 de desembre de 2015.

En el Consell Escolar Municipal del passat divendres, 11 de desembre, a petició dels membres de l’AMPA, ens vam comprometre a realitzar una reunió informativa per a tots els pares i mares interessats en el Programa, a fi d’intentar explicar aquells dubtes que estiga en la nostra mà poder explicar.

L’ajuntament d’Antella ha distribuït una circular en la qual indica:

a)      Qui són els beneficiaris
b)      Quins són els terminis
c)      Quin és el procediment
d)      Quina és la documentació a presentar

La circular també dóna resposta a les preguntes més freqüents:

1.      A qui va adreçat el programa Xarxa
2.      On hem de presentar les sol.licituds
3.      Quin import podem arribar a rebre
4.      Com es realitzarà el pagament de la primea fase
5.      Quina informació ha de contindre les factures
6.      I finalment, un telèfon de contacte per a possibles consultes

Un moment de l'assemblea
També podem consultar la pàgina de la Conselleria www.cece.gva.es o bé al seu portal la carpeta Programa Xarxa, per resoldre els dubtes. Així mateix, els informem que la subvenció serà notificada a l’Agència Tributària perquè figure en la declaració de l’IRPF de l’any corresponent, tal com indica la llei de les subvencions. Que per cobrar la dita subvenció, caldrà estar al dia amb les tributacions i taxes administratives. I tal com hem indicat més amunt, les factures han de contindre les dades indicades en l’ordre, o siga, NIF del qui compra i del qui ven, número de la factura, data de la compra, relació nominal dels productes adquirits, preu de cada llibre -amb IVA inclós- i quantitat resultant.

Per acabar aquest apartat, passem a desgranar algunes de les informacions donades per l’Ordre de la Conselleria, a fi de millor comprendre la iniciativa del Programa Xarxa:

Justificació. La CE estableix el dret de tots a l’Educació. La LO 8/1985 regula el principi constitucional, tot afirmant que tots els ciutadans tenen dret a una educació bàsica. La LO 2/2006 determina que l’ensenyament bàsic és obligatori i gratuït per a totes les persones. Així mateix, estableix que les administracions educatives dotaran els centres dels recursos necessaris per a fer possible la gratuïtat en les ensenyances de caràcter obligatori. Per aquestos motius, fa temps que la comunitat educativa ve sol.licitant que la gratuïtat efectiva de l’ensenyament obligatori incloga la gratuïtat dels llibres de text així com altres materials curriculars. Per això, la Generalitat Valenciana inicia en el curs 2015-2016 el Programa Xarxa llibres de text (programa, que per altra banda, funciona en altres països, com ara: França, Dinamarca, Finlàndia i altres)

Per poder participar en el Programa Xarxa ens cal saber que:

  1. La participació és voluntària.
  2. El programa implica un ús responsable del material curricular (inclou aquells materials inclosos en la PGA)
  3. Gratuïtat dels llibres per a l’any següent.
  4. Ajuda màxima de 200 euros.
  5. Els llibres passaran a ser propietat de l’Administració. Amb custòdia per part del centre educatiu.
  6. El Programa Xarxa, en el present curs 2015-2016, està dividit en dues fases.
  7. Primera fase. La sol.licitud per participar acaba en desembre i els pagaments es realitzaran a partir que cobrem la resta de les subvencions (Generalitat i Diputació)
  8. Segona fase. Al llarg del curs es donaran instruccions respecte del funcionament del banc de llibres.
Fins ací allò que nosaltres sabem. Per a les circumstàncies no resoltes, caldrà esperar les instruccions que anirà lliurant la Conselleria al llarg del present curs, entre gener i abril de 2016. Per exemple, què passarà en els cursos de l’any que ve, quan no hi haja material per a tots els alumnes? Quin material serà apte per guardar i quin no? Etc.

Tornem a reiterar que el Programa Xarxa és una iniciativa que tot just ha començat a caminar i a la qual li queden anys per endavant. I entre tots -Conselleria, AMPA, Directiva del Cente i Ajuntament- ho sabrem resoldre.

Tercera part

Precs i preguntes. A tall d’exemple, ací apuntem alguns possibles dubtes:

Què passa si no vull participar?
Que no participe i res més.
 Quina factura és legal?
Aquella que cumplisca els requisits mínims indicats per Conselleria.
 Què passa si cobre 100 euros i no torne els llibres?
Perd el dret. Ha incumplit el contracte. L’any vinent els haurà de comprar tots. I no cobrarà els 100 restants.
 Què passarà amb els llibres del meu fill l’any que ve, si no en té?
“Suposem” que la Conselleria disposarà unes ajudes per a l’any 2016-2017, a fi de completar el banc de llibres. Recordem que enguany és el primer any.
 Què passa amb els llibres de text del Primer cicle?
No seran considerats dins del requisit de durabilitat. Més endavant sabrem més.
 Qui haurà de discrimar entre els llibres aptes  i no aptes?
Allò que, per ara, dictamine la Directiva del Centre. L’any vinent ho podrà fer constar a la PGA.
 Què pot dir l’AMPA al respecte?
Allò que considere oportú, mitjançant la seua participació en el Consell Escolar Municipal.


Antella, a 15 de desembre de 2015