dissabte, 28 de març del 2015

MOCIÓ A FAVOR DE L'ACTIVISTA HASSANA AALIA




NA EMÍLIA ORTÍZ CASTILLO, COM A PORTANTVEU DEL GRUP MUNICIPAL GENT D’ANTELLA PRESENTA AL PLE MUNICIPAL DE L’AJUNTAMENT D’ANTELLA LA SEGÜENT MOCIÓ EN RECOLZAMENT DE LA CONCESSIÓ DASIL POLÍTIC A LACTIVISTA SAHARAUI HASSANA AALIA PER A QUÈ SIGA RAONADA I VOTADA

 EXPOSICIO DE MOTIUS

El passat 19 de gener es va fer públic l'auto de resolució de la sol.licitud d'asil polític a Espanya del jove activista saharaui Hassana Aalia, en el qual se li comunica la denegació de protecció i se li anuncia l'eixida obligatòria del territori espanyol, tot donant-li un termini de 15 dies per fer-ho, malgrat al càstig que li espera i el risc real de ser torturat si torna al Sàhara Occidental sota ocupació del Marroc. Hassana és un jove saharaui de 26 anys, nascut en El Aakin que sol.licità protecció internacional en gener de 2012, després d'assabentar-se que el seu nom figurava en la relació d'acusats que anaven a ser jutjats a Rabat, per un Tribunal Militar pels fets del campament de Gdeim Izik. Hassana estava en eixe moment a Espanya, no per estar perseguit pel seu activisme en favor de la causa saharaui, sinó per estudiar castellà amb una beca que li va ser atorgada al País Basc.

La llei espanyola que regula les condicions per la sol.licitud d'asil polític estableix clàusules i terminis excepcionals quan les circumstàncies que justifiquen la petició es deuen a causa sobrevinguda al país d'origen, com passa en aquest cas. Hassana Aalia figura en el Sumari d'Instrucci6 del Tribunal Militar Permanent per la Forca Armada del Regne de Marroc, junt amb altres 24 acusats, tots civils. Va ser jutjat en rebel.lia i d'acord amb la seua condemna a cadena perpètua en una sentència que va ser llegida davant observadors de Human Rights Watch i Amnistia Internacional, entre altres. Existeixen sobrats motius per determinar que el retorn de Hassana al Sahara Occidental suposaria un risc real pera la seua integritat física.

Però el Ministeri de l'Interior ha denegat la seua petició, malgrat contar amb un contundent informe d'ACNUR, que recolza la sol.licitud en virtut de les circumstàncies excepcionals de Hassana, on reconeix el seu activisme, les detencions que ha patit, els malstractes, l'assetjament i la pressió a la que ha estat sotmés per part de la policia marroquí i la tortura de la qual ha estat objecte. Interior li ha denegat la protecció internacional perqué en la senténcia escrita no figura el seu nom entre els condemnats, encara que els observadors internacionals confirmaren que sí que va ser nomenat a la sala, quan es llegí el veredicte a cadascun dels acusats. L'estat espanyol considera que existeix un procediment penal inconclús i, encara que no ho diu expressament, en el fons està avalant la validesa d'un judici que ha estat denunciat per les més importants organitzacions internacionals de defensa dels Drets Humans per no oferir garanties legals als processats.

Per tot aixó, proposem al plenari de l'Ajuntament d’Antella l'aprovació del següent acord:

1. Exigir al Ministeri d'Interior del govern d'Espanya que, en virtut de la legislació espanyola i del compromís del nostre estat amb el respecte dels Drets Humans, concedesca l'asil polític a Hassana Aalia, activista saharaui pels Drets Humans i defensor del dret d'autodeterminació del Poble Saharaui reconegut per la legislació Internacional, donat que el retorn al Sáhara Occidental suposa un risc real per a la seua integritat física.

2. Remetre de forma immediata aquesta sol.licitud al Ministeri de l'Interior per a què la porte a efecte.