dissabte, 28 de març del 2015

MOCIÓ RECOLZAMENT ALS MALALTS D'HEPATITIS C




NA EMÍLIA ORTÍZ CASTILLO, COM A PORTANTVEU DEL GRUP MUNICIPAL GENT D’ANTELLA PRESENTA AL PLE MUNICIPAL DE L’AJUNTAMENT D’ANTELLA LA SEGÜENT MOCIÓ EN DEFENSA DELS MALALTS DHEPATITIS C PER A QUÈ SIGA RAONADA I VOTADA

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'Hepatitis C és una malaltia infecciosa que afecta principalment el fetge. És generalment asimptomàtica, però la infecció crònica pot produir fibrosi en el fetge i a la llarga pot originar cirrosi. En alguns casos, els pacients amb cirrosi també presenten insuficiència hepàtica, càncer de fetge o varius esofàgiques i gàstriques. El virus persisteix en el fetge en aproximadament el 85 per cent dels malalts. Aquesta infecció pot tractar-se amb medicaments.

En els últims quinze anys s'ha treballat per controlar l’epidèmia amb l'objectiu d'eliminar-la. Ara s'ha aconseguit combatre-la sense els efectes secundaris indesitjats i en temps més curts de tractament amb fàrmacs orals,  amb una duració d'entre huit i dotze setmanes, amb molt bona tolerància. La comunitat mèdica es mostra molt optimista amb aquests potents nous fàrmacs.

El problema de la Hepatitis C a Espanya és molt greu. Milers de malalts segueixen esperant tractaments sense que l'administració els done una resposta a la seua situació. És fonamental l'accés immediat al nou medicament SOFOSBUVIR (sodalvi), que cura un alt percentatge dels casos, tot tenint en compte que un trasplantament hepàtic pot valorar-se en 570.000 €, a més la despesa en hospitalització, baixes laborals, recuperació, etc. Des de la sanitat pública no es proporciona Sovaldi, la cartera pública no cobreix l'alt preu del medicament que cura el 90% dels casos.

Per tot açò, sol.licitem que el plenari de l'Ajuntament d’Antella aprove els següents punts:

1. Instar al govern espanyol que pose els mitjans suficients perquè siga possible l’accés al medicament sofosbuvir (sodalvi) dins de la xarxa sanitària pública per al tractament dels malalts d'hepatitis C.

2. Instar a la Conselleria de Sanitat del govern valencià a què autoritze la prescripció del tractament a tots els malalts i no només els más greus.

3. Instar la Unió Europea a iniciar el procés per declarar pública la patent i fer-la genérica, en el cas de no poder arribar a una solució negociada amb la farmacéutica.