dissabte, 28 de març del 2015

MOCIÓ PERQUÈ NETEGEN L'ASSUT D'ANTELLA



 NA EMÍLIA ORTÍZ CASTILLO, COM A PORTANTVEU DEL GRUP MUNICIPAL GENT D’ANTELLA PRESENTA AL PLE MUNICIPAL DE L’AJUNTAMENT D’ANTELLA LA SEGÜENT MOCIÓ PER A QUÈ SIGA RAONADA I VOTADA

 Fets i raons:

 Des de fa bastants anys, des de la jubilació de l’anterior sequier de la Sèquia Reial del Xúquer a Antella, el senyor José Sánchis Alberola, el manteniment de l’Assut d’Antella no és l’adequat, com és fàcil de comprovar si observem com està a dia d’avui el llit del riu, ple d’algues i brosses, amb acumulació contínua de materials en el seu fons. Tant és així, que les aigües de l’assut comencen a ser impracticables per al tradicional ús de nadar. A més a més, els canyars i matolls comencen a fer un mur espés a la caiguda de l’assut. Tota aquesta vegetació, a més de poder danyar l’estructura mal conservada de l’assut, serà un viver d’insectes i altres espècies que res de profit portaran al nostre municipi.

            El grup municipal Gent d’Antella considera que és de llei sol.licitar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer així com a la Sèquia Reial del Xúquer que mantinga net el riu al seu pas per l’Assut d’Antella, o siga, lliure de massa vegetal que pot convertir-se en un focus d’infecció per a la nostra població en l’immediat futur, degut a l’augment de les temperatures que tots els científics preveuen que s’incrementaran en els pròxim anys. Així mateix, pensem que les barreres vegetals que s’estan creant no deixaran el pas degut a les aigües en la zona inferior de l’assut, les quals podrien fer d’embarrerat en cas d’una crescuda del riu Xúquer. Volem recordar a les institucions ressenyades que el manteniment de l’Assut d’Antella en òptimes condicions ha vingut practicant-se sense interrupcions al llarg dels segles passats i no comprenem per què ara no s’ha de fer igual com en el passat.

            Donat que en el passat ple ordinari de l’Ajuntament d’Antella, del dia 19 de desembre de 2014, tots els grups d’aquesta corporació municipal (GdA, PSPV i PPCV) van acordar per majoria absoluta sol.licitar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que mantinga els cabals dels rius i barrancs nets i condicionats, el grup municipal Gent d’Antella presenta la següent moció per a què siga raonada i votada al Plenari:

 Moció:

Primer. Que l’Ajuntament d’Antella manifeste a les institucions encarregades del manteniment de l’Assut d’Antella (Confederació Hidrodràfica del Xúquer i Sèquia Reial del Xúquer) el nostre malestar per l’abandonament al qual està sient sotmesa l’assut.

Segon. Que posen remei a la mala conservació tot netejant com cal el llit del riu al seu pas per l’assut així com aigües avall colindants. 

**************************************************************************************

Així mateix, el nostre grup ha redactat el següent escrit: 


ASSUMPTE: L’ASSUT D’ANTELLA

L’agrupació electoral “Gent d’Antella” mitjançant aquest escrit vol expressar el seu malestar amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per la desídia manifesta d’aquesta davant els fets i els problemes que ens afecten als veïns del municipi d’Antella.
Des què ens férem càrrec de l’Ajuntament d’Antella hem intentat en diverses ocasions un apropament entre les dues administracions per solucionar els problemes i millorar un espai, quasi únic, de les aigües del Xúquer. Sabem que en aquest espai conflueixen diverses administracions i en les diverses reunions que hem tingut amb la CHX hem deixat ben clara la bona disposició que existeix entre la Sèquia Reial del Xúquer i l’Ajuntament d’Antella. Hem estat presents en les reunions conjuntament amb el senyor Juan Valero, secretari de la Sèquia Reial del Xúquer.
Des què vam iniciar la nostra singladura per gestionar el municipi d’Antella, hem tingut molt en compte els problemes que es produeixen a l’estiu en l’assut d’Antella els quals acaben per afectar els veïns i veïnes del poble, tant econòmicament com psicològica.
Gent d’Antella i el PSPV-Antella ens hem fet càrrec de les denúncies que arrossegava l’anterior corporació municipal; hem deixat d’usar el jaç del riu com si fos un aparcament; ens hem fet avant, amb les despeses resultants, per crear l’aparcament gratuït a l’entrada de la població, per millorar els problemes sorgits al casc urbà per l’afluència de vehicles i gent que s’hi concentra durant l’estiu; hem procurat mantenir els jardins a l’entorn de l’assut i regenerar la vegetació, que s’hi plantà en el seu moment, amb els nostres propis mitjans i, finalment, hem intentat que el llit del riu no esdevingués un abocador a cel obert, tot assenyalant els voltants pels usuaris i vianants.
En les successives reunions hem aportat documentació gràfica de l’estat actual del lloc, així com els fets ocorreguts en període estival. També hem posat el personal i policia local pertinent per mantenir net i ordenat tot l’espai. Fins a hores d’ara no hem sol·licitat cap ajuda econòmica a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. L’únic que hem demanat ha estat un conveni per a la gestió de l’assut, per a millorar-la, regenerar la vegetació perduda, instal·lar mobiliari urbà, com per exemple papereres, taules, etc. sense perjudici de les capacitats de desguàs del riu. Hem de dir que ho hem intentat en mantes ocasions sense, però, obtenir cap resposta per la seua part.
Altrament, i sense comptar el que podem fer per la nostra part, l’Assut d’Antella es troba, a hores d’ara, pràcticament col·lapsat, cosa que en limita la capacitat d’eixida d’aigües; l’obra física, els blocs de pedra, tenen filtracions d’aigua, amb el perill que portaria si no el posa remei; els portells de les comportes ja fa molts anys que no s’han aixecat, amb la qual cosa s’hi acumula terra, runa i algues, que encara els taponen més, etc.
També coneixem l’espasa de Damocles que amenaça l’assut d’Antella, amb tots els plans hidrològics pensats i escrits sobre el riu Xúquer, amb els nous transvasaments, i hem suposat que la mateixa Confederació s’està a l’aguait, a veure què passarà.
No som nosaltres, ara i ací, els qui hem de fer de jutge i part, però el cert és que la nostra població està molt sensibilitzada amb els problemes del riu Xúquer i que totes les administracions tenim una responsabilitat per solucionar-los, fins i tot si se’n deriven de les competències entre cada institució; per això sempre és millor prevenir abans que no curar.
Finalment volem agrair la disposició que sempre han tingut amb nosaltres per a parlar sobre aquests temes i agraïm també la col·laboració que ens han volgut manifestar, per això, restem a l’espera per poder arribar als acords necessaris perquè al proper estiu 2015 no es tornen a repetir els problemes que tenim tots els anys des de fa molt de temps.


Antella, febrer de 2015