dissabte, 28 de març del 2015

MOCIÓ SOBRE LA POBRESA ENERGÈTICA



NA EMÍLIA ORTÍZ CASTILLO, COM A PORTANTVEU DEL GRUP MUNICIPAL GENT D’ANTELLA PRESENTA AL PLE MUNICIPAL DE L’AJUNTAMENT D’ANTELLA LA SEGÜENT MOCIÓ SOBRE MESURES PER PREVINDRE LA POBRESA ENERGÈTICA PER A QUÈ SIGA RAONADA I VOTADA

 EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La pobresa energètica es pot definir com aquella situació que pateix una llar incapaç de pagar una quantitat de serveis de l'energia suficient per la satisfacció de les seues necessitats doméstiques o quan es veu obligat a destinar una part excessiva dels seus ingressos per pagar la factura energética del seu habitatge. La pobresa energética té un impacte profund en la vida de les persones i pot influenciar en la seua esperança de vida i en l'agreujament de les malalties cróniques. La UE també comparteix aquest diagnóstic i ja en les Directives 2009/72/CE i 2009173/CE del mercat interior d'electricitat i gas, respectivament, plantegen exigéncies que obliguen als estats membres a adoptar mesures per abordar el fenomen de la pobresa energètica. L'estat espanyol és el país de la UE27 amb els preus de l'electricitat més cars, després de Malta i Xipre (FACUA 2012). L'Estat espanyol no té una política específica dirigida a previndre el fenomen de la pobresa energètica que pateixen cada vegada més famílies i llars.

Totes les companyies subministradores asseguren disposar de bons socials per a les famílies més desfavorides, peró no tan sols són insuficients sinó que sovint provoquen que qui més els necessita en queda fora. La reforma del mercat energètic empresa pel govern tampoc estableix cap solució al fenomen de pobresa energética i el déficit tarifari i amenaça amb incrementar encara més la factura. A més a més, els canvis regulatoris en el sector eléctric, especialment els més recents, suposaran un encariment dels costos que afectaran fonamentalment als consumidors. La teòrica liberalitzaci6 del sector elèctric no ha servit per abaratir el preu de subministrament.

Existeixen experiències a nivell europeu on a mes a mes d'ajudes puntuals a col.lectius vulnerables per al pagament de factures o adrecades a l'estalvi i eficiencia energetica, asseguren el subministrament en moments critics. Es tracta d'impedir la desconnexi6 durant els mesos de mes fred a consumidors vulnerables, és a dir, aquelles persones que per raons d'edat, salut, discapacitat o inseguretat financera greu no estan en condicions de garantir el seu benestar personal i el de la resta de membres de la seua familia.

Per tot l'exposat el Grup Municipal GENT D’ANTELLA PROPOSA AL PLE MUNICIPAL DE L'AJUNTAMENT D’ANTELLA L'ADOPCIO DELS SEGUENTS ACORDS:

1. Exigir al govern espanyol l'aprovació d'una llei de mesures per previndre la pobresa energètica que regule el sistema de subministrament bàsic a la llar i que incloga mecanismes que primen l'estalvi i penalitzen el consum ineficient; que garantisca que les tarifes no siguen objecte de mercat tot establint preus socials i elements de fiscalitat energètica favorables per a les famílies amb baixos ingressos econòmics. Igualment, en la Llei s'establiran mesures per a què totes les llars puguen mantindre unes condicions adequades de temperatura, corn disposar d'altres serveis energètics essencials a un preu just. Es crearà el bonus social per aquelles llars amb poder adquisitiu reduït o en risc d'exclusió social, tot establint una treva hivernal i impedint el tall de subministrament a aquestes famílies.

2 L'Ajuntament d’Antella elaborarà un pla contra la pobresa energetica, amb l'objectiu de garantir el dret de la ciutadania als subministraments basics de la llar que permeta identificar, previndre i corregir les situacions detectades.

3 Instar al govern espanyol a modificar la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit, tot establint un IVA reduït per al preu del gas i l'electricitat domèstics.

4 D'aquesta moció es donarà trasllat a:

- Presidència del Govern d'Espanya.
- Grups amb representació parlamentària en el Congrés dels Diputats.
- Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP).