divendres, 8 de juliol del 2016

RIU XÚQUER. PRIMERA PART

Amb les primeres dècades del segle XX va començar la transformació del nostre riu Xúquer, la transformació que ens ha portat, en menys de cent anys, on som.

Obra                                                     any de construcció 

Salt de Cortes de Pallás                       1922
Pantà d’Alarcón                                   1950
Pantà d’Embarcaderos                         1953
Pantà de Contreras                               1973
Central nuclear Cofrents                      1984
Segon embassament de Tous                1994

Les primeres transformacions foren fetes per guanyar diners amb l’electricitat, energia que començava a reportar moltíssims dividends, i el riu Xúquer es convertiria en font de capitals importants. Així és com transformaren un riu lliure i indòmit en el canal de reg d’avui dia, amb menys aigua, més pobre, més indigent a cada dia que passa.

La Natura com a recurs econòmic mesurada pel PIB de les escoles d’Economia que tan sols contemplen les xifres de l’exercici comptable de l’any següent. No molt més enllà. Allò que ocòrrega per aturar les aigües, desviar-les, transformar-les, explotar-les o contaminar-les en els cinquanta o cent anys vinents, els importa molt poc perquè ells ja seran morts. Aquest fet empíric és molt difícil de capgirar. Aquesta gent veu l’interés a escala humana. L’escala del riu ni la contemplen ni la comprenen. Heus ací l’aspecte tràgic de tota aquesta història, que no veuen que matant el riu avui, ens matarem just demà.