dissabte, 9 de juliol del 2016

RIU XÚQUER. SEGONA PART

Un cop l'enginy humà pot dominar el riu Xúquer, al llarg de tot el segle XX, les conseqüències seran notòries. Segons estudi de Masachs Alavedra, V. (1948) en el seu estat natural el riu Xúquer portava un cabal mitjà anual, al seu pas per Sumacàrcer, de 59,7m3/s (amb pics de fins a 61,13 m3/s) Avui, a penes arriba als 3 m3. El Xúquer ha deixat de ser un riu:

 “es uno de los ríos españoles más regulados, por lo que su règimen es completamente artificial.”

La progressiva explotació dels recursos del Xúquer han minvat la seua aportació a la Ribera. Així, dels inicials 1.578 hm3/any previstos en el Pla de Conca, passàrem als 1.441 hm3/any, per acabar, segons un informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer de l’any 2003, fet a Tous, amb 1.339,4 hm3/any.

Pel que fa a la deforestació de la zona, hem de reconèixer que açò ve d’antic, des dels temps de la ramaderia prehistòrica (entre el dos mil i el tres mil a.C.), i que va continuar amb les diverses invasions i habitants: romans, musulmans, catalans i aragonesos, una mala gestió del bosc que continua avui, amb nosaltres, els valencians. Una tala del bosc que servia per a tot: des de la construcció de navilis, fins l’energia per moure els molins de sucre de la Safor; tot passant per escalfar les llars i la construcció, així com l’exportació de la fusta. Un bosc que hem perdut i que mai més no tornarem a recobrar, si no canvien molt les coses, perquè avui dia continua la reducció de la coberta vegetal, com si no res. Amb el cremat del juny passat, l'assumpte no s'arregla. La Ribera és cada vegada més seca, més calurosa, més despoblada de vegetació boscosa. I a més, ens imposen les reduccions per regar i el sistema de reg per degoteig. Tot un panorama poc esperançador per a la Ribera del Xúquer.