dilluns, 15 de desembre del 2014

IX. ELS PRESSUPOSTOS GENERALS DE L'ESTAT PER AL 2015 I ELS VALENCIANS


 
Una ullada als pressupostos generals de l’estat per al 2015 ens donarà una idea de com se les gasten els senyors del PP a casa nostra, tant els de Madrid com els de València. El 2015 els valencians rebrem del govern de Madrid 776 milions d’euros; enguany rebrem un -67% menys que fa set anys.

El País Valencià –amb un 10,8% de la població de l'estat- aporta el 9,6% al PIB de l’estat espanyol però només rep el 6,9% d’inversions. O siga, perdem un 2,7% en l’operació entre pagar impostos i rebre del govern espanyol, que recolzen els senyors diputats del PPCV. El nostre dèficit fiscal, que és el resultat de calcular la diferència entre els impostos que paguem a l’estat i els diners que l’estat ens retorna, és negatiu perquè aportem més diners a l’estat que aquest es gasta a casa nostra. Segons les dades aportades pel ministeri d’Hisenda, el dèficit fiscal del País Valencià és de 2.018 milions d’euros. 

Per a mostra, tenim les declaracions fetes pel president José Luís Rodríguez Zapatero (PSOE) a la revista El Temps del dia 2 de desembre de 2014. Quan li pregunten sobre el desequilibri fiscal que patim els valencians, Zapatero respon: 

-Estem fent aquesta entrevista a la Comunitat Valenciana, sóc ben conscient que històricament aquest ha sigut un dels llocs pitjor finançats, i encara que l’any 2009 nosaltres (PSOE) vam esforçar-nos a millorar-lo una mica, segurament no va ser suficient.

En efecte, no va ser suficient. En 2015 els valencians continuarem a la cua pel que fa a la inversió per habitant. L’estat espanyol invertirà a casa nostra una mitjana de 155,40 euros per habitant. La mitjana de l’estat espanyol és de 241,15 euros. O siga, 85,75 euros menys. 

-Mireu la llumeneta, mireu la llumeneta.
Ara bé, no totes les comunitats presenten la mateixa situació negativa, com la valenciana. Per exemple, la comunitat de Castella-LLeó rebrà una mitjana de 699,70 euros per habitant, 544,30 euros més per habitant que els valencians. VIVA ESPAÑA! proclamen -i amb raó- els castellans. 

L’espoli fiscal dels valencians, resultat de calcular la diferència entre els impostos que paguem (100%) i el percentatge que l’estat ens retorna (68%), segons algunes fonts apuja a un càlcul estimat de 6.500 milions d’euros. 

L’últim model de finançament, acordat l’any 2009 va ser molt perjudicial per al País Valencià. Un model de finançament que havia de ser revisat l’any 2014. Revisió que el PPCV no ha fet. Una altra promesa incumplida. Una altra més. Fet que ens perjudica per partida doble perquè si el model de 2009 ens ha devaluat, com que no serà revisat, continuarà perjudicant-nos. Més encara si tenim en compte la realitat de la nostra economia. Les xifres haurien de ser corregides immediatament però el PP no farà res per canviar-les. 

Per mantindre totes les infraestructures socials del País Valencià en funcionament, a la Generalitat Valenciana li cal recòrrer als dèficits, o siga, demanar crèdits a l’estat. Crèdits que el Govern ens financia a canvi d’un interés que els valencians i valencianes hem de pagar. Un negoci rodó per a l’estat espanyol, que ens cobra per partida doble, i un negoci ruïnós per als valencians i valencianes, que paguem per partida doble. 

Si, a més a més dels interessos que hem de pagar, hi afegim el dèficit de 34.700 milions d’euros que acumulem, el panorama no pot ser més depressiu. 


Amb aquestes dades a la mà resulta molt evident que al PPCV li interessa tan sols el Ppoder, i solament el Ppoder. Una veritat que trona per tot arreu. De por. Per això li dediquem aquesta cançó.